3 Kasım 2017 Cuma

NAMAZ AYI

NAMAZ AYI
NAMAZ AYI  ve NAMAZ YEMEKLERİ
Geçmişte ölüler namazı ayı diye söylenen ay 3 ayların başlamasından önceki aydır.
Bu ay şu ana kadar bizim köyün dışında başka bir yerde görmediğimiz bir gelenek olarak kutlanmaktadır.
 Vefat eden kişilerin yakınları o kişi için kuran okutup yemek verirler.

Bu yemekle vefat eden kişinin köylülerin hakkını almış hak geçmiş ise bu yemekten yiyenlerle  bir nebzede olsa helallik alınmış olacağına inanılır.
Başka yerde görmediğimiz bu gelenek  belki başka yerlerde  değişik zamanlarda değişik adlarla yapılmaktadır.
Eski yıllarda günün şartlarına göre yapılan ikramlar günümüzdede devam etmektedir.
Derneğimizdede hafta sonları dolu dolu gecen bu programlara vakti müsait olanların katılması her açıdan çok önemlidir.
İstanbulda bir birimizi görmüyoruz en azından bu gibi programları vesile ederek katılırsak hem programı yapan köylümüze destek veririz hemde hasretlik gideririz sohbet muhabbet etmiş oluruz.
Çocukluk döneminde hatırladığım  namaz yemekleri.
Her ne kadar çocukluk dönemimiz yokluk yoksulluk çok olmadı desekte bugüne bakıldığında çok yokluk yoksulluk varmış.
1970 li yıllarda bu gibi yemekler genelde evlerde verilirdi.
Verilen yemek  kelebek makarna pişirilir sarımsaklı yoğurtla karıştırılır un helvası yapılır ve kaydurmayla (yufka ekmeği)ile ikram edilirdi.
O yıllarda yokluk olduğundan çok önemli bir ziyafetti.
Kaydurmalar birkaç gün önceden eş dost akraba kadınları tarafından evlerde şenlik havasında hazırlanır.
Helva ve makarnada avluya yada sokağa kurulan büyük kazan ve tavalarda yapılırdı.
Bizde çocuklar olarak değişik bir ortam eğlence şölen gibi kutlardık.
Bugün hala özlediğimiz ancak sağlık sorunlarımızdan yiyemiyeceğim kaydurma içine helva koyarak dürüm yapmaktır.
Belki bugün için çok basit görülür ancak o yıllarda sabah kahvaltıyı çorba ile yapanlar çokça idi çayı misafir geldiğinde ikram edenlerde az değildi.
Yine o yıllarda çok iyi hatırlıyorum 20lt’lik tenekelere özel olarak tepesine emzik diye tabir edilen musluk lehim yaptırılır bu 20’lt lik tenekeyle çankırıdan açık olarak satılan sıvı yağ alırlar aldıkları yağda belki 1lt belki 5 lt her hafta bu tenekeyi çankırıya götürürler getirirlerdi pazara götürdükleri sebze meyve yada süt yumurta gibi yiyecekleri satarak alırlardı duruma göre alış veriş yapılırdı.
Onun için şeker yağ ve benzeri gıda malzemeleri çok kıymetli  değerliydi helvayı kim yapacak.
Namaz yemeği köydede şehirdede geleneksel olarak hala devem ediyor etmelide.
Her ne olursa olsun geçmişten gelen bu geleneğimizi devam ettirelim edelim katılalım.
Maksat yemek değildir geçmişimize geleneğimize örfümüze töremize adetlerimize sahip çıkmaktır.
Ne dersiniz.
Bu vesile ile bugüne kadar vefat eden tüm köylülerimize Allahtan rahmet dileriz.
Tüm ölenlerimize 3 ihlas bir fatiha gönderelim.
Benimimkisi  namaz ayında kısa bir hatırlama ve hatırlatmaydı.
Sevgi selam sağlıklar dilerim.
Ahmet Lafcı
Mart 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder